Valsta café – en trygg mötesplats med många möjligheter

Valsta café startades i slutet av 2019 i samarbete med Utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen i Sigtuna kommun. Det gemensamma målet är att minska utanförskap, skapa social hållbarhet och öka tryggheten i kommunen. Tintin Pazur arbetar som samordnare på Valsta café och ser fram emot att vara med och göra centrumet till en bättre och mer inkluderande plats.

– Vi har chansen att göra ett otroligt viktigt arbete för att minska utanförskap i ett område som behöver det. Som organisation kan vi göra avtryck hos ungdomar och skapa en trygg mötesplats, i ett gott samarbete med kommunen.

Tintin har bakgrund i restaurangbranschen och siktar på att skapa ett hållbart mat- och fikautbud som kan locka många, då Valsta är ett mångkulturellt område.

– Vi vill erbjuda något som lockar alla. Vi kommer satsa på matiga mackor, sallader och härliga soppor, som känns lyxiga men till billiga priser. Vi kommer även att ha olika teman, exempelvis Mellanöstern-inspirerat.

Tintin säger att caféet ska minska matsvinnet genom att använda så mycket restprodukter som möjligt. Man vill även hitta samarbeten med exempelvis bagerier, där caféet ska ta vara på svinn från bröd och bullar.

– Det ska bli roligt att jobba med och för människorna i kommunen. Vi vill att alla ska känna att de kan komma till Valsta café för att umgås, fika och spela spel, säger Tintin.

Thomas Fröberg, enhetschef för Arbetsintegrering på Skyddsvärnet, berättar om samarbetet med Sigtuna kommun.

– Samarbetet handlar dels om att vi ska leverera en kvalitativ arbetsförmågebedömning till deltagarna som arbetstränar i caféet. Där arbetar vi med GA-metoden (grundläggande anställningsbarhet) som ökar anställningsbarheten hos individer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Den andra delen i samarbetet är med Kultur- och fritidsförvaltningen Sigtuna kommun, där Mimers hörna, som ligger i Valsta café, spelar en central roll.

Mimers hörna är en öppen mötesplats och kan bokas av föreningar, som i sin tur kan anordna olika aktiviteter

– I Mimers hörna kommer det att hända mycket. Vi kommer bland annat arrangera något som heter Filmsmak, en filmvisning som sker en gång i månaden, med en temabuffé som speglar olika kulturer. Mimers hörna är en öppen mötesplats och kan bokas av föreningar, som i sin tur kan anordna olika aktiviteter som exempelvis musikevents.

Thomas har stora förhoppningar på att Valsta café och Mimers hörna kommer att bidra med puls i Valsta centrum.

– Jag hoppas att man vill kliva av bussen vid Valsta centrum och kan känna sig trygg. Och att man vill komma till centrumet för att det händer roliga och trevliga saker här, säger Thomas.Tintin Pazur arbetar som samordnare och handledare på Valsta cafe.