Hemmasittare och datorspelsberoende

Skyddsvärnet inleder ett samarbete med Sven Rollenhagen, specialist på datorspelsberoende och hemmasittarfrågor. Här berättar beroendeexperten om utmaningarna som finns kring dessa fenomen och vad vi kan göra åt dem.

Sven Rollenhagen, socionom, har varit inriktad på beroendefrågor under hela sitt yrkesverksamma liv. Han är specialist på datorspelsberoende och hemmasittarfrågor.

Datorspelsberoende (Gaming Disorder) är sedan 2019 en klinisk diagnos enligt WHO och innebär att en person har tappat kontrollen över sitt spelande, vilket kan bidra till flera negativa konsekvenser. Termen ”hemmasittare” är ännu ingen diagnos men ett begrepp som används flitigt i Sverige. Rollenhagen menar att hemmarsittarproblematiken berör allt från barn i tioårsåldern till tonåringar i högstadiet och gymnasiet, men även många vuxna.

– ”Att fastna hemma” handlar inte bara om att strunta i en aktivitet som att gå till skolan, utan kan lika väl handla om att man inte har någon skola eller jobb att gå till. För gruppen unga vuxna är det här särskilt vanligt och det är lätt att glida långt ut på radarn. Högstadiebarn är registrerade på grund av skolplikt, så där är det lättare att upptäcka, säger Rollenhagen.

Det är vanligt att hemmasittare lättare hamnar i ett skärmmissbruk samtidigt som personer med ett skärmberoende har en större tendens till att bli hemmasittande. Men så är dock inte alltid fallet.

– Vi får inte dra alla hemmasittare och datorspelsberoende över en kam, utan det är viktigt att kartlägga orsakerna till problemen. Även om det finns vissa drag som dyker upp oftare, är varje fall unikt. Vi måste alltid vara öppna i socialt arbete, säger Rollenhagen.

Flera beroendeframkallande aktiviteter

Idag finns det flera aspekter av skärmbeteenden i samhället. Vi ser massor av digitala beroendeframkallande aktiviteter som Netflix och sociala medier som Youtube, Instagram och Facebook.

– I en mobil finns allting, som film, spel, nyheter och kommunikation. Det tror jag gör att de flesta kan känna att man har svårt för att lägga bort mobilen eller paddan.

Men att fastna på nätet och att bli mobilberoende tycker Rollenhagen kan diskuteras lite mjukare. Det finns ingen diagnos utan det gäller att identifiera vad det är som gör att man fastnar i skärmen, så att man kan få rätt hjälp.

– Handlar det om porrsurfning, dataspel, pengaspel eller sociala medier? Att använda Instagram mycket är inte samma sak som att fastna i stora dataspel. Det är bra att vara uppmärksam på sitt skärmbeteende utan att moralisera. Det behöver inte vara dåligt att använda sin mobil mycket, utan det gäller att ställa användandet emot hur det påverkar det övriga livet. Går personen till skolan eller arbetet samt sköter andra aktiviteter bra, är skärmbeteendet troligtvis inget stort problem.

Skräddarsydda och konkreta insatser

Förutom det stöd som familjehemmen redan får, kommer Skyddsvärnet i samarbete med Sven Rollenhagen att erbjuda hjälp och stöd till familjehem som har klienter med denna problematik. Stödet erbjuds även till familjer som inte är familjehem men i behov av stöd och lösningar.

– Om en ungdom sitter för mycket vid skärm kan jag erbjuda konsulthjälp. Vi tittar då på vilken form av användande det handlar om och ser hur det står till med annat som har med hälsan att göra. Spelandet och hemmasittandet skapar ofta stora hälsoproblem. Det gäller att vara konkret och bryta stillasittandet. Vi kan även göra utredningar och kartläggningar för att sedan bidra med strukturerade och skräddarsydda behandlingsprogram och insatser för olika typer av skärmberoende och hemmasittarfrågor, säger Rollenhagen.

Skyddsvärnet vill bredda vår målgrupp och erbjuda familjehemmen ännu fler verktyg att jobba med. De familjehem som vill ta emot målgruppen kommer att erbjudas en utbildning i ämnet för att bidra med en djupare kunskap kring hemmasittare och olika former av skärmberoenden. Rollenhagen kommer även att kunna kopplas på som en tilläggstjänst och erbjuda skräddarsydda konsultuppdrag.

Se webinarium

VAD VI ERBJUDER

Målgrupp: klienter ca 10 år och uppåt.
Betalande kund: socialtjänst och familjer.
Program: Kortare bedömning/kartläggning samt långsiktiga. Timarvoden för privatpersoner och månadskostnad för kommuner.
Med anledning av Coronapandemin erbjuds dessa insatser primärt digitalt. Något som Rollenhagen redan har stor vana vid.

Rollenhagens tips till datorspelsberoende eller mobilberoende

  • Försök att själv identifiera problemet. Nästan alla ”gamers” spelar flera spel. Titta på vilka de är. Kanske är det några av dessa som du kan hantera men ett som inte fungerar? Då kan du välja bort det spelet.
  • Samma gäller sociala medier. Kan du exempelvis hantera Facebook men inte Instagram? Det gäller att scanna dig själv och välja bort problemet.
  • Bokför dig själv i hur mycket tid du lägger på spelande eller användandet av mobilen under en två veckors period. Jämför detta med andra aktiviteter och se sedan hur det gick med skonärvaro, träning och annat.
  • Om du inte mår bra och inte kan bryta beteendet på egen hand, ta hjälp utifrån.

Rollenhagens tips till föräldrar eller familjehem

  • Var uppmärksam på ändrade beteenden. Om ett barn/ungdom som tidigare har tränat, gjort läxan och gått ut för aktiviteter, plötsligt har ett ointresse för detta och visar tecken på trötthet, så kan det handla om att man börjar glida in i ett negativt spelande.
  • Försök först att reda ut det själv genom samtal.
  • Man kan även be om att få prata med kurator på skola eller liknande.
  • Vänta inte för länge med att ta hjälp. Vissa problem löser sig inte av sig själv, utan för en del problem behöver man ta in professionell hjälp av en expert/psykolog.

Mer info om Sven Rollenhagen på:
www.spelfritt.se

Kontakta oss

Nour Ramadan, Samordnare
076-946 20 53, nour.ramadan@skyddsvarnet.se