Material

Handbok: Ung inlåst – med rättigheter och möjligheter

År 2018 startades projekt Ung Inlåst med stöd av Arvsfonden. Projektledarna Jonas Klinteberg och Olle Eriksson har under två års tid arbetat med att ta fram en handbok som är skriven tillsammans med deltagarna i samarbete med tre SiS-ungdomshem. Handboken ska hjälpa frihetsberövade ungdomar att få en större kunskap om vad en vistelse på SiS-ungdomshem innebär, vilka rättigheter man har och vilken typ av hjälp och stöd man kan få.

Boken riktar sig till dig som är placerad på ett statligt ungdomshem. Boken är skriven av Olle Eriksson som är journalist och Jonas Klinteberg som har varit placerad både på ungdomshem och i fängelse.

Här kan du ladda ned handboken och börja läsa direkt. Du kan även välja att lyssna på boken. Ljudboken finns att lyssna på via poddtoppen.se, Spotify eller Podcaster.

Ladda ned

Ljudbok – Lyssna

Är du intresserad av ett tryckt exemplar ber vi dig kontakta kansliet@skyddsvarnet.se
Pris: 100 kr (för tryck + frakt)

Möt mig där jag är – En bok om bemötandet av ensamkommande ungdomar

Möt mig där jag är vänder sig till myndigheter, organisationer och aktörer som kommer i kontakt med ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar. Underlaget bygger på 46 intervjuer mellan 2012-2015. Syftet är att få ett perspektiv om ungdomarnas erfarenheter och upplevelser av bemötandet i Sverige, för att effektivisera insatserna på ett sätt som målgruppen kan tillgodogöra sig. Boken är skriven av Isabella Canow.

Läs boken digitalt

Tryckt exemplar

Pris för tryckt ex: 89:-
Beställ genom att mejla dina uppgifter (namn, antal, postadress) till
konferens@skyddsvarnet.se

OBS! Tidigare har Skyddsvärnet skickat ut tryckta ex av Möt mig där jag är kostnadsfritt med finansiering från Arvsfonden. På grund av stor efterfrågan har vi gjort ett nytryck av boken, vilket gör att vi nu tar betalt för tryck- och fraktkostnad.

’Ensamheten är världens största gemenskap – En handbok för ensamkommande flyktingbarn på lättläst språk’, är uppskattad bland både de unga och av personer som arbetar med målgruppen. Idag finns handboken på svenska och engelska och planeras att översättas till flera språk.

Handbokens syfte är att fungera som ett verktyg för ensamkommande flyktingbarn att bättre förstå asylprocessen när de kommer till Sverige. Vi har med enkelt språk och bilder försökt förklara vilka personer det är som ensamkommande barn får träffa, och varför de får träffa just dessa personer.

I den 26 sidiga handboken som är skriven av Anna Gorki och Joy Dison som ett projektarbete och vi får följa en påhittad pojke som heter Amir och som kommer från Afghanistan. Vi får läsa om Amirs tankar, vilka personer han träffar och platser han besöker i Sverige.

Handboken kan beställas mot en kostnad på 25 sek exkl moms i tryckt format.
Kontakta: kansliet@skyddsvarnet.se