Därför behöver vi trygghetsvärdar
Trygghetsvärdarna i Skyddsvärnets verksamhet SAFE Stockholm jobbar alla dagar året om. De är trygga vuxna i en otrygg miljö och fungerar som en stark och närvarande punkt för ungdomar som rör sig i Stockholms centrala delar.
Malin Pousette, 23, har jobbat som trygghetsvärd i ungefär sex månader. Hon sökte sig till SAFE eftersom hon hade en vän som redan jobbade som trygghetsvärd och berättade om arbetet för henne.
”Det lät som ett otroligt fascinerande jobb där man både kan göra något för samhället och utvecklas som person samtidigt. Dessutom har jag alltid varit intresserad av beteendevetenskap, psykologi och hur människor fungerar”, säger Malin.
SAFE utförs på uppdrag av Stockholms stad. I dagsläget består teamet av åtta trygghetsvärdar och en arbetsledare/enhetschef. En vanlig arbetsdag börjar med att teamet träffas på kontoret för att gå igenom vad som hänt de senaste dagarna. Sedan går de ut och patrullerar, två och två, runt området mellan Plattan, Kungsträdgården och T-centralen.
Trygghetsvärdarna tar aktivt kontakt med ungdomar genom att presentera sig och berätta vad de arbetar med. Samtalen hålls alltid på en vänskaplig nivå, även om syftet såklart är att få ungdomarna att lämna det otrygga området och inte komma tillbaka.
”Man lär sig snabbt vilka personer det är extra viktigt att ta kontakt med. Jobbar man många timmar och går några rundor ser man vilka som stannar väldigt länge på platserna. När man har jobbat en viss tid känner man igen vilka som är här regelbundet, vilka som kommer hit för att umgås och vilka som är nya”, säger Malin.
I vissa fall är det ungdomarna själva som kommer fram. Många av dem har lagt märke till SAFE, eller känner till trygghetsvärdarna sedan förut och känner tillit till dem. I vissa fall är det även barn eller vuxna som vill prata eller be om hjälp med något. SAFE har ett nära samarbete med både polis, väktare och socialtjänst och hjälper ofta till med att länka personerna vidare till andra insatser.
”Man får se en helt annan del av Stockholm. En del man kanske annars bara gått förbi. Men det är en utmaning att vissa ungdomar inte alls vill ha kontakt med oss”, säger Malin.
Miroslav Pešić, enhetschef för SAFE Stockholm, håller med:
”Det allra svåraste är att fånga upp de ungdomar som verkligen vill vara kvar i området. Dessutom blir det alltid värre på vintern när ännu fler människor kommer till området på grund av värmen i tunnelbanan. Vintern är den absolut stressigaste perioden, men vi har ett bra samarbete i gruppen och med andra aktörer som arbetar i Stockholms city”.
Att trygghetsvärdar behövs i samhället råder det inga tvivel om. SAFE är en viktig nyckelpunkt i systemet, mycket eftersom de har god översikt och inblick i hur livet ser ut i området runt Plattan. De behövs för ungdomarnas trygghet helt enkelt.
Jobbet är inte alltid lätt men trots allt tungt SAFE-teamet får se i vardagen väger vikten av deras arbete upp det hela.
”De bästa stunderna i jobbet är när man träffar på ungdomar man pratat med innan som kommer förbi, men har hittat rätt riktning i livet och inte hänger runt Plattan längre. Det är det bästa jobbet jag haft”, avslutar Malin.
Här kan du läsa mer om Skyddsvärnets arbete med trygghetsvärdar.
Medarbetare på SAFE Stockholm