Boende

Vi erbjuder självständigt boende i träningslägenhet samt stödboende för ensamkommande ungdomar mellan 17-20 år.

Insatsen hos oss är möjlig tack vare samarbete med Wåhlin Fastigheter AB, de allmännyttiga bostadsföretagen i Stockholm och andra hyresvärdar som gör en social insats genom att hyra ut träningslägenheter via Skyddsvärnet.

boende i TRÄNINGSLÄGENHET

Vi erbjuder självständigt boende i träningslägenhet. Träningslägenheterna finns utspridda i vanliga hyreshus runtom i Stockholmsområdet, med möjlighet att pendla inom regionen med kollektivtrafik (SL). De allra flesta lägenheter har ett rum och kokvrå/kök, men vi har även några tvårumslägenheter. Lägenheterna är tänkta för ensamhushåll (en person). Vi kan även erbjuda plats i större kollektivlägenhet tillsammans med 1-2 andra ungdomar, till exempel för syskon.

När du bor i träningslägenhet har du eget ansvar för ditt hushåll. Det betyder att du själv sköter till exempel mat, städning, disk och tvätt. Du betalar själv hyreskostnad till Skyddsvärnet för lägenheten, med egen inkomst och/eller med försörjningsstöd. Din kontaktperson besöker dig i lägenheten regelbundet och stödjer dig gärna i frågor som gäller ditt boende.

Vad finns i lägenheten?

Alla lägenheter är utrustade med möbler, köksgrejer, städutrustning och TV (basutbud). Du behöver själv ha med dig täcke, kudde, sängkläder och handdukar. Det är inte tillåtet att ta med egna möbler till lägenheten, men vi försöker ordna så att det ska kännas hemtrevligt och välkomnande när du flyttar in!

I hyreskostnaden ingår värme, el (från förnybara energikällor) och oftast även internet via Skyddsvärnets företagsabonnemang. Du behöver själv teckna hemförsäkring.

Förutsättningar

När du bor i träningslägenhet behöver du följa samma regler och förutsättningar som i vilken hyreslägenhet som helst. Det handlar till exempel om att vara rädd om lägenheten, betala hyran i tid och att inte störa grannar. Skyddsvärnet har några extra regler och förutsättningar som gäller dig som bor i träningslägenhet:

  • Du ska vara nykter och drogfri.
  • Det är endast du som bor i lägenheten om inget annat avtalats. Du ansvarar för att dina besökare följer samma regler och förutsättningar som du.
  • Skyddsvärnets personal har extranyckel till din lägenhet, som vi använder vid oro för dig eller lägenheten.
  • Vi tillåter inte rökning och husdjur i träningslägenheten.
  • Du kan inte ta över hyresavtalet, utan lämnar tillbaka träningslägenheten när din insats avslutas.

Stödboende för ensamkommande

Vi erbjuder även träningslägenheter för ensamkommande ungdomar (17-20 år) i ett stödboende i Hässelby. Stödboendet ligger nära tunnelbanan (31 min resväg till T-centralen). Verksamheten vänder sig främst till ensamkommande ungdomar, men även till personer som har behov av insatsen av andra orsaker. I stödboendet tar vi inte emot dig som har aktuell missbruksproblematik. Läs mer

Vill du komma i kontakt med Träningslägenheter?

Kontakta oss