Tintin och Sandra tackar för tiden på Valsta café

I november meddelade Skyddsvärnet att verksamheten Valsta café, som drivs på uppdrag av Sigtuna kommun, kommer att stänga den 18 december. Tintin Pazur, samordnare och Sandra Tillbom, projektledare, vill tacka för tiden i caféet. Här delar de med sig av minnen, höjdpunkter och lärdomar från arbetet i Valsta.

Kan ni berätta om ett minne som har berört er extra mycket från Valsta café?
”I somras, i juli någon gång, så kom det in tre tolvåringar som mest verkade uttråkade men som ändå sökte någon form av kontakt. De insåg att vi hade en pysselhörna och ville då göra ett hjärta i papper och tyg och ge till några tjejer. Det slutade dock med att min kollega Anna fick hjärtat. När de såg att vi hade en musikanläggning så frågade de om de fick ta en mick och rappa vilket slutade med att vi bjöds på en konsert på tre-fyra låtar”, säger Sandra.

”En deltagare kom förbi caféet en dag då hen inte mådde så bra. Vi satt ner och pratade om livet och allt där om. Hen sa till mig; Tintin om det inte vore för dig så hade jag inte gått upp på morgonen. Du ger mig energi och ork. Det berörde mig väldigt mycket”, berättar Tintin.

Vad har varit det bästa med arbetet på Valsta?
”Känslan av att varje dag har haft betydelse. Våra gäster har visat glädje inför att ta del av de aktiviteter som vi har erbjudit. Det och möjligheten att möta kollegor som har fått mig att skratta varje dag”, säger Sandra.

”Det bästa med Valsta har varit gemenskapen mellan oss kollegor och med de stammisar som har stått och hängt på låset vid öppning”, berättar Tintin.

Har ni lärt ert något genom arbetet, som ni tar med er vidare?
”Erfarenheten av att arbeta i ett utsatt område och hur olika villkoren är beroende på var du bor. Det finns kreativa människor överallt bara man är öppen för att leta reda på dem. Det spelar ingen roll om du bor i innerstan eller i Valsta, det flödar på många ställen”, förklarar Sandra.

”Jag har lärt mig mycket, men framförallt att uppskatta det jag har. För många i Valsta är en trygg tillvaro ingen självklarhet. Förutsättningarna är inte desamma för alla. Man ska vara glad och tacksam för det man har”, säger Tintin.

Vad vill ni säga till alla de som kommer sakna Valsta café?
”Tack för den här tiden, det har varit ett nöje att lära känna er och tack för all kärlek. Ni har berört oss något otroligt och vi önskar er all lycka i framtiden! På återseende”, önskar Tintin och Sandra.