Skyddsvärnet hand om Willys överblivna mat

Årligen kastar vi drygt en halv miljon ton fullt ätbar mat i Sverige. Förutom att svinnet kostar pengar, blir det en stor påfrestning på miljön. För att minska svinnet har livsmedelskedjan Willys börjat skänka mat till lokala hjälporganisationer. Skyddsvärnet är en av de organisationer som är med och gör skillnad.

I fredagens nummer av Nynäshamnsposten kan vi läsa om hur Skyddsvärnets arbetsintegrerande sociala företag Gotthems Café och Second hand tar hand om Willys överblivna mat som ska slängas. Den slängs antingen på grund av att bäst före-datument närmar sig eller för av att varan har någon typ av skönhetsfel. På Gotthem omvandlas den skänkta maten till varma soppor, goda grytor och härliga sallader som säljes för en billig peng i kaféet.

Skyddsvärnet har tagit emot matsvinn från Willys sedan oktober 2017. I köket på Bryggargatan 17 i Nynäshamn arbetstränar deltagare med målet att få ett arbete och här kommer maten till användning på flera sätt än ett.

– All mat hade hamnat direkt i soporna annars. Nu blir det vällagade luncher till våra gäster, och till våra deltagare som ibland kan ta med sig varor hem, vilket ger en liten guldkant på tillvaron, säger Gittelina Pazur, handledare på Gotthem.

Källa: Nynäshamnsposten

Skyddsvärnet är non-profit vilket innebär att all vinst återinvesteras i våra verksamheter, så att vi kan stödja fler individer till ett fungerande liv.