img

Secondhand för klimatet och loppisvänskap

Ett samtal med loppisentusiasten @svagförloppis på Skyddsvärnet Secondhand i Spånga. Om secondhandvärlden, att inspirera andra och att hitta nya vänner i ett gemensamt intresse.

Svagförloppis eller Kanita som hon egentligen heter står mitt i butiken bland loppishyllorna, klädd i ett av sina senaste loppisfynd, en mörkgrön manchesterskjorta från Skyddsvärnet. Hennes blick sveper över hyllorna och redan nu slås jag av att Kanita verkar befinna sig där hon trivs som bäst – omringad av begagnade saker som har en historia att berätta. Hon möter mig med ett varmt leende och vi går en trappa upp där vi sätter oss i en soffa med utsikt över den stora lokalen. Omkring oss strosar andra loppisbesökare runt i den lugna secondhand-atmosfären.

Kanita beskriver sig själv som en glad, nyfiken och en rätt så nybliven ”loppare”. På Instagram går hon under namnet @svagförloppis och är en dedikerad besökare hos Skyddsvärnet.

– Mitt intresse för secondhand började för lite mer än ett år sedan, ganska precis i samband med att butiken i Spånga öppnade. I samma veva dök konton som @saramariabacklund, @fannyhofling och @kajsafyndar upp i mitt instagramflöde. Tre skilda konton som alla inspirerade mig till att spana och gå på loppis. Idag är samtliga tre personer nära vänner.

Ett snällt community och loppislangning

Kanita beskriver loppisvärlden som en nyfunnen gemenskap där personer i skilda åldrar och med olika bakgrund delar en kärlek för secondhand.

– Alla är olika och väldigt accepterande mot varandra. Det är ett snällt community med ”loppisvänner” runt om i hela Sverige. Ofta har man koll på vilken stil andra ”loppare” är ute efter och det är vanligt att vi ”loppislangar” åt varandra.

Hon förklarar vidare att loppislangningar kan gå till så att en person lägger upp på Instagram stories under en loppisrunda. En annan person hör av sig och meddelar att den skulle vilja ha en viss vara och svischar sedan för en loppislangning. Det här görs utan någon extra kostnad.

– Utöver loppislangningar sker även loppisgåvor som innebär att en person köper något till en annan loppare som går i hand med den stil eller den samling som den har. En överraskning helt enkelt, säger Kanita.

Allt finns på loppis

Det finns flera värden med att handla och uppmuntra andra till secondhand. För Kanita är det klimatet som ligger närmast hjärtat.

– Den särskilt viktigaste delen för mig är klimatet. Vi vet att vi inte kan fortsätta konsumera i den utsträckningen som vi gör idag. Allt finns på loppis och jag väljer alltid det i första hand. Det handlar om att gå ofta, på flera ställen och ha tålamod, säger hon och fortsätter skrattandes:

– Med risk för att låta galen så skulle jag vilja säga att jag i snitt besöker en secondhandbutik fem gånger i veckan.

Att personer arbetstränar i butiken är en annan positiv aspekt som Kanita lyfter fram med Skyddsvärnets verksamhet.

– Det känns bra att kunna bidra och det är alltid roligt att träffa de som jobbar här. Jag brukar försöka att säga uppmuntrande ord i stil med ”vad fint du gör i ordning här” och jag kan se att det ofta uppskattas hos personer som arbetstränar i butiken. Att bli hörd och sedd kan göra mycket för en människa.

Kanita tror att framtiden för secondhand är ljus och att konceptet växer tycker hon märks allra tydligast på sociala medier.

– Såväl privatpersoner som butiker startar konton med fokus på secondhand, vilket är så kul!

Bästa fyndet

På frågan om vad som är det bästa fyndet hon gjort så har hon svårt att välja.

– Det är så många. Men mina favoriter fyndade på Skyddsvärnet Secondhand i Spånga är helt klart en rottingstol, en Alvar Aalto vas från Iittala och den gröna manchesterskjortan som jag bär idag. Även tyger i mängder som gjorts om till tygpåsar.

Innan vi säger hejdå tar Kanita med mig på en tur i butiken. Hon kastar en blick över hyllorna och plockar snabbt fram några spännande saker som hon ställer upp på en byrå. Genast samlas andra besökare och vill titta på sakerna. Det går återigen att konstatera att Kanita är en sann loppisexpert med en genuin känsla för att hitta fynd.

Efter mötet med Kanita känner jag mig inspirerad till att bli bättre på att välja gammalt framför nytt – med insikten om att secondhand kan vara så mycket mer än att hitta begagnade och roliga prylar. Förutom de uppenbara fördelarna kring hållbarhet, kan secondhand öppna nya dörrar till gemenskap och föra människor samman.

Kanitas tips till de som vill bättre på att hitta fynd secondhand:

  • Om möjligt – var där redan vid öppning.
  • Ta en korg och plocka ned allt som får dig att fundera på ett eventuellt köp. Innan du går till kassan sorterar du det som slutligen blir ett köp och det som får stanna kvar i butiken.
  • Gå flera varv i butiken, tro mig du upptäcker nya saker varje gång!
  • Ge inte upp en vara på grund av dess tyg eller färg – det mesta kan göras om. Vill särskilt tipsa om @saramariabacklund som gjort massa så kallade thriftflips.

Text och foto: Rebecca Hagman, Skyddsvärnet