Podd: Drivkraft till förändring – Emma Henriksson
Emma Henriksson har en drivkraft i flera frågor och har under sin politiska karriär engagerat sig i områden som barnrätt, äldrevård, sjukvård och migration. I veckans avsnitt av Idéburen välfärd berättar Emma om hur det var att bli ung förälder och hur det har drivit fram hennes vilja att stötta andra till att få bättre förutsättningar i livet.
År 1999 började Emma att engagera sig inom politiken. Idag arbetar hon främst via andra plattformar med uppdrag som föreläsare, moderator och projektledare.
”Just nu arbetar jag med att ta fram en strategi för äldreomsorgen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), vilket är jättespännande och samtidigt ett otroligt svårt uppdrag”, säger Emma och fortsätter.
”Man har inom SKR insett att det finns stora utmaningar framöver och detta var till och med innan vi visste hur pandemin skulle påverka oss. Det är fler som blir äldre och många av oss kommer tack och lov att ha hälsan kvar längre. Men det ställer ändå större krav, då fler kommer att bli över 80 år och så småningom behöva insatser. Det blir fler som slåss om arbetskraften, vilket ställer högre krav på medarbetarna. Och de ekonomiska resurserna är inte oändliga. Uppdraget innefattar att ta fram konkreta förslag till kommunerna kring hur man kan jobba och tänka långsiktigt för att klara av den svåra ekvationen. Väldigt mycket handlar om förebyggande arbete”.
I avsnittet delar Emma med sig av hur det var att bli förälder i ung ålder och hur det har drivit fram hennes engagemang för att hjälpa andra.
”Vi hade en enorm förmån som blev stöttade på det sättet som vi blev när vi blev föräldrar. Även om det var tufft många gånger så fick vi bra förutsättningar för att det fanns människor runt omkring oss som stöttade. Det var inte det offentliga utan det var enskilda människors drivkraft. Dels från våra familjer, men även i andra sammanhang. Jag gick på gymnasiet fortfarande och rektorn gjorde, som enskild person enormt mycket för att skapa förutsättningar för att jag skulle kunna fullfölja skolgången. Det där har drivit fram att jag vill betala tillbaka. Jag vill bidra till att andra, som kanske startar ännu mer på minus ska kunna få bättre förutsättningar”.
En röd tråd i avsnittet är just drivkraft och hur man skapar förändring. Emma lyfter fram hur våren och pandemin och har påverkat samhället och medmänniskor i denna fråga.
”Under pandemin tror jag att många, som kanske inte till vardags brukar göra större insatser för andra, har upplevt att man har blivit en medmänniska och kanske knackat på hos grannen som man vet är lite äldre och frågat om personen behöver någon hjälp. Jag tror att man har märkt hur mycket sådant berikar ens eget liv också, att faktiskt få hjälpa någon annan”.
Emma menar att vi generellt är ett organiserande folk som gärna sluter oss samman, men att det är just sådant som kickar igång drivkraften när man ser vad ens hjälp faktiskt betyder för någon annan.
”När det verkligen gäller så är det många som hittar den där inre drivkraften. Sedan är det skönt om vi inte behöver genomgå dessa typer av kriser så länge och så ofta”, lägger Emma till.
”Det gäller att vi hittar det där i det vanliga traggliga vardagslivet. För det är alltid så att vi människor är beroende av varandra och behöver stötta varandra”.
Några ämnen som det fokuseras på i avsnittet är: äldreomsorg, barnrätt, idéburet och offentligt, sociala investeringsfonder.
LYSSNA
Skyddsvärnets podcast syftar till att sprida kunskap om aktuella samhällsfrågor samt visa på kraften som finns inom idéburen sektor. Podden Idéburen välfärd kommer ut med ett nytt avsnitt varje måndag och går att lyssna på via plattformar som Spotify, poddtoppen.se, Apple Podcaster, Google podcasts eller direkt på skyddsvarnet.se.Emma Henriksson är veckans gäst i podden Idéburen välfärd. Foto: Rebecca Hagman, Skyddsvärnet.