Nytt stödboende ger fler individer chansen att integreras i samhället

I hela 100 år har Skyddsvärnet drivit stödboendet Björka som ligger i Bromma. Från och med juli i år utökas verksamheten med ännu ett boende, som kommer att ligga i Hässelby.

Anneli Norstedt-Elehvä som för närvarande jobbar som enhetschef för Halvvägshuset i Malmö kommer att bli enhetschef för det nya stödboendet, som öppnar den 1 juli.

– Det känns jättespännande och roligt att få vara med och starta upp Björka i Hässelby. Jag ser mycket fram emot det, säger Anneli.

Björka Stödboende är ett drogfritt boende som tar emot män och kvinnor över 18 år med psykosociala problem och/eller erfarenhet av missbruk och kriminalitet. Klienterna kommer från både Kriminalvården och Socialtjänsten.

Att bo på stödboende innebär en enorm möjlighet för en individ att bli integrerad i samhället igen. Syftet med vistelsen är att de boende alltid ska ha individuellt ansvar och självhushåll med stöd av personal.

– På Björka arbetar vi alltid efter klienternas önskemål, behov och förutsättningar. Vi gör en genomförandeplan i samråd med uppdragsgivaren och fokuserar på sysselsättning, boende, nätverk och fritid. Klassiska saker som får klienterna att byta riktning. Dessutom erbjuder vi tilläggstjänster som arbetsträning, återfallsprevention, psykologsamtal och hjälp till fritidsverksamhet, säger Anneli och fortsätter:

– Precis som på Björka Bromma kommer vi att ha personal på plats dygnet runt. Arbetsgruppen kommer bestå av fyra medarbetare och en enhetschef. De boende får även en kontaktperson som följer dem under hela vistelsen som ett stöd i utvecklingen och vid kontakt med myndigheter.

Björka Hässelby kommer alltså att ha samma arbetssätt som Björka Bromma, med skillnaden att de boende har egen lägenhet istället för eget rum.

– Alla lägenheter är ungefär 20 kvadratmeter stora, har eget badrum med dusch och ett köksutrymme med skåp, mikrovågsugn och ett kylskåp med frysfack. Vissa lägenheter har även balkong. Mat lagas i det gemensamma köket utanför och det finns gott om sällskapsutrymmen. Lokalen är verkligen jättebra. Den ligger på fem minuters gångavstånd till tunnelbanan och läget är perfekt med både centrum, grönområden och ett gym som ligger nära.

Nästa vecka den 29 maj är det dags för öppet hus på Björka Hässelby med rundvisning av lokaler, information om verksamheten och fika. Läs mer här eller ring Anneli direkt på 070-020 99 25 för mer information.

Vill du läsa mer om Björka som verksamhet? Klicka här.


Anneli Norstedt-Elehvä, enhetschef för Björka Hässelby