LifeRing – självhjälpsgruppen som firar tio år i Sverige
I år är det tio år sedan självhjälpsgruppen LifeRing startades i Sverige och i onsdags firades detta med 10-årsjubileum. Men vad är LifeRing för något? Och hur kan det vara ett bra alternativ till andra typer av behandling och självhjälpsgrupper?
Lars Bergström arbetar som psykolog på Skyddsvärnets öppenvård. Han är själv nykter och drogfri sedan 30 år tillbaka och kom över konceptet med LifeRing för tio år sedan. Han var då först i både Sverige och Europa med att introducera behandlingsmetoden.
– Jag ville ha någon form av komplettering till vår öppenvård, som består av KBT. En eftervård med självhjälpsgrupp. Jag fick höra talas om LifeRing av en kollega och fastnade för att metoden bygger på att det är den egna viljan som bestämmer. Du behöver inte lämna över din vilja till någon kraft som är starkare än dig själv. Det är din motivation och din styrka som är avgörande, berättar Lars.
Ett vanligt LifeRing-möte går till på så sätt att man samlas runt ett bord, över en kopp kaffe och kanske lite fika. Lars läser en inledning om vad LifeRing är och hur mötet går till och sedan lämnar han över ordet till den som sitter närmast med frågan: ”Hur har veckan varit?”. Under mötets gång går man varvet runt bordet och alla får berätta om sin vecka, hur det gått med nykterheten och vad man har för planer för att fortsätta vara nykter framöver. Samtalsämnena är väldigt fria och mötena är öppna för alla. Anhöriga är också välkomna att följa med.
– Det enda som krävs för att få delta är att man är nyfiken, intresserad och positivt inställd till självhjälp och öppna möten. De som kommer till mötena är både aktiva missbrukare som vill sluta och personer som varit drog- och alkoholfria i många år. Vi brukar vara ungefär fyra till åtta personer som träffas.
Startades i USA som ett sekulärt alternativ
Hela konceptet med LifeRing går ut på att var och en av deltagarna bestämmer själv vad man behöver göra för att hålla sig nykter. Martin Nicolaus, som grundade LifeRing i USA är på besök i Sverige under veckan för att delta på onsdagens möte. Han berättar att det var just konceptet med den fria viljan som fick honom att vilja starta upp och sprida LifeRing. Martin jobbar som advokat och är nykter alkoholist sedan 25 år tillbaka.
– Jag gick på AA-möten till att börja med men det var uppenbart att de innehöll många religiösa inslag. Jag är ateist, ingen extrem sådan, men religion intresserar mig bara inte, förklarar Martin.
Istället började han gå till en alternativ självhjälpsgrupp som hette SOS. Behandlingen erbjöds via öppenvård med möten som började direkt när arbetsdagen avslutades. Eftersom Martin höll sig nykter under arbetsdagen var just eftermiddagen den kritiska tidpunkten, då hans drickande normalt sett började. Därför fungerade mötena väldigt bra för honom.
– Jag gillade att mötena var så avslappande. Ingen visste att det var min första gång där när jag först kom dit. Ingen predikade för mig eller berättade för mig vad jag skulle göra för att hålla mig nykter – förutom att inte förse min kropp med alkohol.
Tillsammans med några andra deltagare utvecklade Martin SOS som senare kom att bli LifeRing, en sekulär självhjälpsgrupp fri från anvisningar eller religion. Mötena bygger helt enkelt på att vara ett socialt sammanhang där deltagare och mötesledare kan stödja varandra, bli förstådda, accepterade och uppmuntrade.
– Jag försöker inte övertala någon att LifeRing är det bästa alternativet. Jag försöker bara få sjukvården att erbjuda klienter fler alternativ att välja mellan. Det är mycket forskning som säger att när en klient självmant väljer en behandlingsform eller ett program så går det bättre för dem att klara av det, eftersom de just fått välja och inte blivit påtvingade något, berättar Martin.
Håller problematiken aktuell
Pontus som är deltagare på kvällens LifeRing-möte har gått på mötena i ungefär ett och ett halvt års tid. Han berättar att han tidigare testat AA-möten, som han kom i kontakt med via hälsovården, men att det inte kändes helt hundra för honom. Istället började han gå till en fristående psykoterapeut och googlade på om det fanns något alternativ, och det var så han hittade LifeRing.
– Jag tycker att LifeRing är väldigt trevligt. Mötena ger mig en anledning till eftertanke och ett stöd, man får prata med någon som lyssnar på en och berätta hur det är. Det hjälper mig att hålla mig nykter. Sen är det såklart bra i mitt förhållande till min fru, att hon ser att jag tar det på allvar. Det är en faktor som inte ska förringas i sammanhanget, berättar Pontus.
LifeRing-mötena i Skyddsvärnets lokaler hålls en gång i veckan, men det finns fler möten runtom i Stockholm och deltagarna kan gå på flera möten i veckan om de så vill. Pontus berättar att regelbundet bli uppdaterad om sina problem en gång i veckan är viktigt för honom.
– Jag tror att mötena gör skillnad framför allt för att man håller problematiken aktuell och inte bara sopar undan den någonstans och går vidare.
Är du intresserad av att veta mer om LifeRing? Läs mer här.
Lars Bergström och Martin Nicolaus på LifeRings 10-årsfirande