Höjdpunkter från Björkas 100-årsjubileum

Under torsdagen firades Skyddsvärnets stödboende Björka som i år fyller 100 år. Det blev ett riktigt lyckat firande som vi kommer att minnas länge. Nedan följer ett bildregn och några av de höjdpunkter vi fick uppleva under dagen.

Samir Sabri som tidigare bott på Björka i flera omgångar delade med sig av sin rörande historia med kriminalitet, missbruk och ensamhet. Han gick även in på det han beskriver som den mörkaste delen i sitt liv: när han tvingades ta på sig mordet på sin styvmamma trots att han var oskyldig. Han berättade också om hur han idag blivit fri, lärt sig att hantera ilska och hur viktigt det är att vi vågar prata med varandra.

”Vi måste våga börja prata och våga släppa. Våga visa känslor. Det kommer hända saker i våra liv och vi kommer att ramla. Det är så vi växer. Vad gör våra barn när de ramlar och slår sig? De gråter. Ju äldre vi blir desto mer låser vi in oss. Kliv ut ur ditt inre fängelse. Jag satt i mitt i 30 år.”Ett annat mycket uppskattat inslag under gårdagen var när Kristoffer, i mitten på bilden nedan, som nu bott på Björka under ett års tid tog plats på scenen och berättade om sin bakgrund.

”Jag började med droger i nian och målade upp mig själv som någon som jag inte var, det eskalerade och jag var jätterädd och träffade kriminella människor. Till slut fick min mamma mig att komma hemifrån. Till en början var det jobbigt att bo på Björka. Jag visste inte var jag skulle hamna någonstans efter behandlingshemmet. Men sen fick jag platsen här. Jag kom hit och sov nästan konstant för att jag mådde så dåligt i början men min kontaktperson Bosse hjälpte mig och vi pratade mycket. Han har hjälpt mig stå på egna ben. Ett år har gått fort, jag vill inte härifrån än”En tredje höjdpunkt i programmet var när Eva Wälivaara, som levde och arbetade på Björka under en lång tid kom upp på scenen och berättade om sin tid på Björka och hur det kändes att komma tillbaka på besök. På bilden nedan ses hon med sina barn Arne, Bitte och Evalotta.

”Jag tycker det är fantastiskt att Björka lever vidare och frodas. Det känns som att ni fortfarande har en sådan fin stämning. Jag upplevde det som ett privilegium att få arbeta här.”Storfirandet hölls i Björkas trädgård och det bjöds på fina tal, utställning, tipsrunda och mycket skratt och prat. Gotthems Café & Second hand hade levererat goda snittar och den speciellt framtagna Björkabakelsen som blev mycket uppskattad. Vilket fantastiskt jubileumsfirande det blev! Stort tack från oss på Skyddsvärnet till alla gäster, talare, boenden, personal och alla som på något sätt varit en del av Björkas historia. Återigen – det är tillsammans som vi gör skillnad.