Fler skyddade boenden till avhoppare från gängkriminaliteten

Det dödliga våldet vid konflikter i den kriminella miljön och i gänglivet ökar och allt fler vill hoppa av kriminella gäng. Många är rädda och vill få skyddat boende på annan ort och det är något som Jimmy Andersson vill se mer av. Jimmy har själv hoppat av ett kriminellt gäng och arbetar med unga som behöver hjälp ut ur missbruk och kriminalitet. I veckans poddavsnitt av Idéburen välfärd pratar vi om att lämna gängkriminaliteten.

Skyddsvärnet har sedan år 2000 arbetat med avhopparverksamhet i form av skyddat boende. Avhoppare kan bland annat bo i familjehem som ger en lugn miljö utan missbruk och våld. Jimmy Andersson som för över 10 år sedan hoppade av ett gäng behövde inte själv skyddat boende men ser att våldet och behoven har förändrats.

– I dag så blir väldigt många tidigt involverade i grova våldsbrott och då vill de andra gängen ofta skada eller döda dem människorna. Ofta döda dem människorna, i dag. Det är så hemskt det har förändrats. Men då behövs skyddsboenden. Det behövs tillgängliga skyddsboenden på andra adresser för att ens göra det möjligt för en människa i dag som är så utsatt att kunna få leva vidare, säger Jimmy Andersson i podden Idéburen välfärd.

Jimmy började som dörrvakt när han var 17 år och när han vid 20 års ålder fick erbjudandet att gå med i ett kriminellt gäng var livet redan fullt av våld och kriminalitet. Men under ett fängelsestraff insåg Jimmy att han behövde hoppa av och lämna det kriminella livet.

– Att leva i en riktigt dysfunktionell familj men där du överös av komplimanger hela tiden. Där familjen inte är fungerande på något sätt i form av beteenden, hur de behandlar sina grannar eller någonting. Du lever i det här dysfunktionella men du blir överöst av komplimanger och du har ingenting utanför. Men du måste ändå lämna familjen, säger Jimmy om hur det var att leva i och lämna ett kriminellt gäng.

Avsnittet är en del i uppmärksammandet av att Skyddsvärnets Familjehemsvård i år firar 40 år.

Jimmy Andersson levde i många år som gängkriminell men arbetar i dag med att hjälpa unga i utanförskap som själva vill hoppa av och Jimmy tycker att fler skyddade boenden behövs.