Dervis Aksay: ”Jag är inte före detta kriminell. Den stämpeln räcker inte”

Hur kan det gå till när någon hamnar i ett kriminellt liv? Och hur kan man ta sig ur det? På Skyddsvärnets frukostseminarium den 30/8 föreläste Dervis Aksay med titeln ”Se mig – min väg in och ut ur det kriminella livet” om sin livshistoria.

Dervis ”Dennis” Aksay föddes i en by i Kappadokien i Turkiet, där han spenderade första tiden i livet. Hans pappa jobbade i Tyskland och Dervis var kvar hemma med sin mamma och sina fyra systrar. Pappans frånvaro påverkade honom hårt och han berättar att en manlig förebild alltid fattades i hans liv. Redan när han var 10 år fick han bli ”mannen i huset”. När pappan väl var hemma kände han sig ändå ensam, eftersom kulturen starkt sade att män inte fick visa kärlek till sina barn eller krama dem inför andra vuxna.

– Jag fick ta ett stort ansvar trots att jag var barn. Jag var väldigt blyg och det var jobbigt. Jag vågade inte prata inför folk. Jag fick mycket stryk, både hemma och i skolan, berättar Dervis om sin uppväxt.

Flyttade till Sverige ensam som 18-åring – blev kriminell

När Dervis var 18 år blev han bortgift till en turkisk tjej som bodde i Sverige med sin familj. Det blev ett mycket olyckligt äktenskap. Han hade ingen egen ekonomi eftersom tjejens familj skötte allt. Dervis ville jobba och träffa folk, men den nya familjen var kontrollerande och han fick inte.

– Jag kände mig ensam och det var många rädslor, men jag kunde inte säga något till mina föräldrar på grund av stoltheten. Till slut orkade jag inte. Jag drog när jag var 22 eller 23 år. Min frus föräldrar ville döda mig.

Dervis började jobba på en pizzeria och snart tjänade han egna pengar, men han spelade bort allt han tjänade och hamnade i fel umgänge. Han började dricka, ta kokain och träffade allt fler kriminella människor.

– Det kan gå väldigt fort att hamna i ett kriminellt nätverk, understryker han.

Han gjorde många försök att ta tag i sitt liv, utan att lyckas. Ett stort problem var att det inte fanns någon som vägledde eller hjälpte honom. När han åkte in i fängelse var det ingen av de nyfunna vännerna som fanns där för att besöka honom eller hjälpa till. Ingen frågade ens hur han mådde.

Ett nytt liv

Till slut lyckades Dervis ändå få hjälp och genomgick en 12-stegsbehandling. Innan behandlingen ens var över började han hjälpa andra, trots att han blev rådd att vänta. Han startade X-cons Haninge (numera Vision Center Sweden) som arbetar med att förebygga kriminalitet. Genom att vara en bra förebild för andra lyckades han ta sig ur sitt tidigare liv.

– Jag har fått positiva saker från att ha varit kriminell också. Jag har lärt mig vad det finns för hjälp att få och vilka förändringsprogram Kriminalvården erbjuder, berättar han.

Sedan Dervis blev fri från kriminalitet och missbruk har han förutom Vision Center Sweden även startat upp Vision Center i Turkiet. Han är författare och har skrivit en bok om sitt liv. Han har arbetat ideellt, som taxichaufför och haft skådespelaruppdrag. Han har byggt upp ett helt nytt liv och avslutar seminariet med orden:

– Jag är inte före detta kriminell. Den stämpeln räcker inte.

Dervis bok ”Se mig! – min väg in och ut ur det kriminella livet” finns att köpa hos Adlibris, Bokus och finns även som ljudbok. Vill du läsa mer om Vision Center Sweden? Klicka här.

Till Skyddsvärnets nästa frukostseminarium

Dervis ”Dennis” Aksay föreläste på Skyddsvärnets frukostseminarium 30/8.