Därför är träningslägenheter en viktig samhällsfunktion

Jenny är ny samordnare på Skyddsvärnets träningslägenheter sedan tre veckor tillbaka. Här berättar hon om hur det känns att vara på plats, varför träningslägenheter är en viktig insats och hur du som är hyresvärd kan hjälpa till.

Hur har dina första veckor varit?
De har känts bra! Det är roligt att vara här och det känns som att det är full rulle direkt, som alltid när man börjat ett nytt jobb. 

Hur kom det sig att du sökte till Skyddsvärnets träningslägenheter?
Jag tyckte att tjänsten lät väldigt spännande och varierande. Jag har tidigare jobbat som samordnare och kurator på kvinnojour så jag tänkte att det skulle passa mig. Dessutom har jag sedan min socionomexamen mestadels jobbat med ensamkommande ungdomar, vilket tjänsten också är delvis riktad mot. Att jobba med ensamkommande innebär att du får lite av flera världar. Dels får du jobba med att hjälpa ungdomar med att söka sin identitet och skapa en fungerande vardag, men du får även lära dig om andra kulturer. Sedan fick jag även uppfattningen att Skyddsvärnet är en seriös arbetsgivare.

Vad gör ni på Skyddsvärnets träningslägenheter?
På träningslägenheter erbjuder vi människor någon att luta sig mot, samtidigt som de bor i en självständig boendeform. Våra kontaktpersoner ger mycket stöd genom samtal och vägledning i praktiska saker som är kopplade till olika samhällsfunktioner. Det kan till exempel handla om att söka jobb och framtida bostad, reda ut förvirring eller vara ett stöd i kontakt med myndigheter. En stor del av de som bor i lägenheterna är personer med missbruksbakgrund eller kriminell bakgrund, så vårt arbete handlar också om att motivera till fortsatt drogfrihet och fånga upp hur klienten mår. Jag tycker att kontaktpersonerna är väldigt bra på att skapa en relation till klienterna. De är raka, informativa och tydliga samtidigt som de har stor respekt för individerna och lyssnar in vad de tycker och tänker. De tar inga beslut åt dem, det är verkligen ”Hjälp till självhjälp” som gäller.

Hur kommer din roll som samordnare se ut?
Jag kommer dels att vara samordnare för träningslägenheter och dels för vårt stödboende i Hässelby där vi i dagsläget har cirka 20 ensamkommande ungdomar placerade. Mycket av mitt arbete kommer att vara administrativt som utbetalning av hyror, skicka ut fakturor och samla in kvitton men jag kommer även hantera dokumentationen kring klienterna, hålla i infobesök och samverka med våra uppdragsgivare. Ibland blir det rent klientarbete också, jag är just nu kontaktperson för fem personer i träningslägenheter.

Varför tycker du att det är viktigt med träningslägenheter?
Jag skulle säga att det är viktigt för att det blir ett stöd omkring klienten som fångar upp individen i en sårbar fas i livet. Att bo i en träningslägenhet blir som en skjuts ut i ett helt självständigt liv.

På träningslägenheter samarbetar ni med hyresvärdar. Hur fungerar det?
Vi samarbetar med ett tiotal hyresvärdar som bidrar till en viktig samhällsfunktion. Genom att hyra ut lägenheter till oss bidrar man till att våra klienter integreras i samhället. Det kan både vara klienter med flyktingbakgrund och klienter som behöver stöd för att få till en fungerande vardag, som kanske har förlorat jobbet, blivit skuldsatta eller riskerar att hamna i en sådan situation. Dessutom är lägenheterna som vi får hyra utspridda i hela Storstockholm. Det gör att våra klienter i vissa fall får bo på ställen de annars inte skulle ha möjlighet att bo på. På sikt tänker jag att det bidrar till ett mer jämlikt samhälle. Det finns massor av fördelar med att som hyresvärd samarbeta med oss. Är man nyfiken rekommenderar vi att ta kontakt med oss så berättar vi mer om vad samarbetet innebär.

Är du hyresvärd eller känner du någon som är? Läs gärna mer här eller sprid informationen vidare.

Till träningslägenheter

Jenny Larsson, ny samordnare på Skyddsvärnets träningslägenheter