Dags att sudda ut myterna om HIV

HIV är världens mest spridda infektionssjukdom. Trots det är den allmänna kunskapen om sjukdomen mycket dålig och många fördomar lever kvar från 80-talet. Kunskapen hos de allra flesta måste öka. Skyddsvärnet anordnar nu ett kostnadsfritt seminarium för att sprida information om HIV med föreläsarna Daniel Rahm och Rita Rosén från Noaks Ark.

Seminariet ”Att leva med HIV” kommer att hållas den 26 oktober på ABF-huset i Stockholm. För att få en inblick i vad seminariet kommer att innehålla träffar vi Daniel och Rita som ska föreläsa. Vi möter Rita i receptionen på Noaks Ark i Stockholm, Sveriges första hiv-organisation. Lokalen känns välkomnande och omgivningen är trevlig. Rita ger oss en rundtur innan vi möter Daniel.

Rita arbetar som infektionssjuksköterska och utbildningsansvarig på Noaks Ark. Daniel är Ritas kollega och arbetar med utbildning och på organisationens testmottagning. Han är även undersköterska på Danderyds sjukhus. Rita hyllar sin kollega och säger att han är Noaks Arks ”asset”.
– Daniel är den ende som öppet gått ut med sin hiv-status och samtidigt också arbetar inom akutsjukvården. Det gör honom unik då han har kunskap från båda sidorna, säger hon.

Daniel lyfter hur viktigt det är att vi ökar kunskapen därute, både för privatpersoner men även för människor i olika yrkeskategorier. Det för att vi ska kunna slå död på alla de fördomar och myter som finns.
– Det spelar ingen roll vem du är eller hur du ser ut, om du är kille eller tjej, ung eller gammal. HIV kan hända vem som helst. Därför är det så viktigt att våga prata om det, säger Daniel.

HIV klassas i sitt överförande som en könssjukdom, vilket är ett jättetokigt ord egentligen, menar Rita.
– Det man bär på är en kronisk infektion, som man kan leva ett jättebra liv med om man blir behandlad. Det är viktigt att veta att man kan föda friska barn och resa vart man vill, säger hon.

Daniel vill inte använda ordet ”drabbad”, för att det signalerar att det är synd om honom. Han vill inte se på det så.
– Det kan hända vem som helst. Du ser inte om det är din bästa vän, tjejen i kassan på ICA eller om det är din chef som har HIV, säger Daniel.

Dagligen får dem frågor från personer som känner oro och de har ett mycket viktigt budskap att förmedla.
– Idag kan man leva ett helt normalt liv med HIV och sjukvården har kommit långt med medicinering. Det är inte längre sjukdomen i sig som är problemet, utan alla fördomar och rädslor, säger Rita.

Vi tackar Daniel och Rita och hade gärna stannat kvar hela dagen tillsammans med den härligt inspirerande duon. Nu räknar vi ner dagarna till seminariet och är redo att sudda ut alla möjliga fördomar för att istället få ökad kunskap om sjukdomen och hur det är att leva med HIV.

Vill du veta mer och få svar på dina frågor? Du ska du absolut delta på detta seminarium.

Mer info & anmälan

Kostnad: Gratis
När: 26 oktober kl.13.00-15.00
Var: ABF-huset, Sandlersalen, Sveavägen 41, Stockholm
Anmälan till: seminarium@skyddsvarnet.se