Björka 100 år – en tillbakablick av Gunnar Engström
I år firar Björka Stödboende 100-årsjubileum. Hur såg verksamheten ut förr och hur kommer det sig att den fortfarande behövs? Gunnar Engström, f.d. kriminalvårdsdirektör/regionchef, delar med sig av några upplevelser.
”För över 50 år sedan kom jag i kontakt med Björka för första gången. Jag arbetade som frivårdare på ett konsulentdistrikt som hade hand om ungdomsfångar som var i behov av vård utanför anstalt. Björka kunde erbjuda en väg in i samhället för ungdomarna och hos Skyddsvärnet fanns en stark vilja att hjälpa till.
Här hade man respekt för personens egna vilja och ambition. Det var många debatter i samhället på den här tiden kring ”värstingar” och hur man skulle hantera dem. Dessa begrepp blev aldrig något som Skyddsvärnet använde sig av, utan det var ordning och stil redan då. Man höll sig på rätt sida av allvaret.
Under mina nästan 20 år i styrelsen och 10 år som ordförande fick jag uppleva att Skyddsvärnet, med Björka som kryssningsfartyg, betraktades som ett socialpolitiskt laboratorium. Man kunde prova olika saker utan att det behövdes tid till byråkrati. Lennart Wälivaara, min gode vän, var en otrolig tillgång som föreståndare då han hade en social och verbal förmåga och visste exakt hur han kunde integrera med klienterna. Han hade ett fint förhållande till dem, samtidigt som han aldrig gav vika på att ställa krav.
Att fira Björka 100 år är väldigt befogat då man har hjälpt människor på rätt väg under så lång tid. Det finns än idag ett permanent behov av att slussa in människor i samhället, personer som exempelvis har hamnat på fel sida av lagstiftningen. Vi kommer att behöva Björka i framtiden då verksamheten bidrar till att människor får det bättre.”
Gunnar är en av föreläsarna på seminariet ”Från vanartiga pojkar till personer i behov av stöd – en hundraårig historia” som hålls den 5 september. Läs mer och anmäl dig här.
Gunnar Engström, f.d. kriminalvårdsdirektör/regionchef