”Alla kan någonting om man får chansen” – Om Blixtjobb & svar på vanliga frågor

Via Blixtjobb ger du arbetstillfällen åt människor som lever i utsatthet och/eller missbruksproblematik. Du som anlitar Blixtjobb får inte bara ett arbete utfört – du gör även en ovärderlig insats för samhället och för människor. Linda Hallin, samordnare för verksamheten berättar att Blixtjobb har många olika typer av kunder, både privatkunder och företagskunder.

Linda har varit med sedan uppstarten 2011 på Stadsmissionen och följde med när Skyddsvärnet tog över verksamheten den 1 april 2019. Här svarar hon på några av de vanligaste frågorna om Blixtjobb.

Vad är målet för en blixtjobbare?
– Det kan se olika ut. Det övergripande syftet skulle jag säga handlar om att bryta mönster och göra förändringar i sitt liv. Vad den förändringen innebär måste komma från deltagaren själv.

Hur många lyckas göra en förändring?
– Förändringen är inte lätt att sätta en siffra på. Det kan vara att en person tar sig ur ett missbruk, lyckas få ett arbete eller börjar plugga. Men det kan även handla om att man flyttar från Stockholm, tar kontakt med sina föräldrar eller fått bättre hälsa. Förändring kan handla om att en människa har fått en ny blick, ett annat leende och en rak hållning. När någon berättar att man har tagit kontakt med sin dotter som man inte har pratat med på 10 år, hur fantastiskt är inte det? 

Tänk om blixtjobbarna köper alkohol eller droger för pengarna de tjänar?
– Ja, det finns inget som säger att det inte skulle kunna vara så. Det valet måste individen själv avgöra, oavsett om man har ett missbruk eller inte. Det handlar om eget ansvar och egenmakt. Vi finns här som stöd och kan hjälpa dem att bryta mönster. När personerna jobbar så gäller nolltolerans. Det handlar inte bara om missbruk. En människa kan leva i hemlöshet av olika anledningar. Vissa jobbar för att kunna betala för vandrarhem eller hostel när det är kallt.

Vad handlar Blixtjobb om för dig?
– Tanken med Blixtjobb är att skapa jobb till dem som står längst bort från den reguljära arbetsmarknaden. Man kan bryta vardagsmönstret genom att jobba. Alla kan någonting, bara man får en chans, oavsett vilken problematik personen än har. Det finns ett stort värde i att någon ser dig och respekterar dig. Att bemöta en person som lever i utsatthet med respekt, humor och kärlek kan göra stor skillnad.