​Samir Sabri föreläser på Björkas 100-årsjubileum – ”Börja våga prata”

Samir Sabri har erfarenhet av kriminalitet, missbruk och att som ung bli sviken av ett system som skulle ha skyddat honom. Han har tidigare bott på Björka Stödboende och är en av gästerna som ska tala på 100-årsjubileet i september.

När Samir Sabri var 15 år gammal blev han vittne till när hans pappa knivmördade hans styvmamma. Han blev sedan tvingad av pappan, under dödshot, att ta på sig skulden för mordet och dömdes till psykiatrisk vård. När han senare tog tillbaka sitt erkännande och berättade sanningen blev han inte trodd, vilket ledde till många långa år med kriminalitet – som en sorts revolt mot samhället och systemet.

– Först säger läkaren att jag ska få min upprättelse, men när jag fick kontakt med socialen så säger de att det står här i våra papper att du fortfarande är dömd för mord, och så skriver de ut mig och placerar mig hos min pappa. Jag kände mig sviken av allt och alla och slog sönder socialkontoret i Tensta, berättar Samir.

Trots att Samir skrek på hjälp gjordes ingenting. Detta ledde först till självmordstankar, men han hejdades av tanken på sin bror som han inte ville lämna. Istället bestämde han sig för att ge igen. Han började råna butiker och banker, kom snabbt in i ett missbruk och gav sig in på en allt mer kriminell bana där han åkte in och ut ur fängelse.

Tiden på Björka

Björka var en av anhalterna Samir hamnade på mellan sina brott. Han bodde där i två perioder på 90-talet och på den tiden fungerade Björka som ett halvvägshus. Samir berättar att när han nu kommer på besök till boendet finns det minnen i varje hörn. Han beskriver det som att han kände på sig att Björka var ett bra ställe, men att han aldrig gav sig själv chansen att fullfölja det till hundra procent.

– Jag hade redan valt den kriminella vägen fullt ut och hittade mina vägar att lura personalen på. Jag smet ut på nätterna, gjorde kassaskåpsstölder och kom tillbaks och lekte nyvaken på morgonen. Jag satt på Björka med vänner jag känt sedan länge och det är så lätt att man hookar upp varandra. Man kanske vill sköta sig men det blir mycket gängtryck. Jag minns att vi satt i bastun och skrattade och planerade brott vi skulle göra till exempel. Men det var ju bara en mask vi använde mot varandra. Vi mådde så otroligt dåligt allihopa, berättar Samir.

Vändningen

Vändningen kom 2007. Han satt inne igen, dömd till två år och återigen fylld av självmordstankar, när han fick besök av sin familj.

– När jag väl satt där inne igen sa jag till mig själv att jag pallar inte mer. Jag fick en bamsekram av min son och där hände det någonting. Jag var där för att säga adjö men jag gick in i cellen och bara shit, jag såg mig själv i honom, den lilla pojken var jag när jag var tio år. Han ska inte behöva vara utan mig. Nu jävlar ska jag ge mig själv en ärlig chans, berättar Samir.

Han drog sig tillbaka från sina kriminella planer och allt blev annorlunda. De ungdomar som han tidigare utnyttjat i brott började han introducera till riktiga jobb, då han trots sin kriminalitet fortfarande var verksam på utsidan fängelset med flera företag.

30 år efter mordet fick Samir äntligen sin upprättelse och frikändes.

Föreläser på Björkas 100-årsjubileum

Idag driver Samir organisationen 2nd Chance, som fokuserar på att hjälpa människor och speciellt ungdomar på rätt väg. Han är politiskt engagerad, har massor av projekt igång och åker hela Sverige runt och föreläser om sina erfarenheter. Innan vi avslutar vårt möte ute i Björkas trädgård får Samir frågan om vad han tycker om att boendet ska fira 100-årsjubileum, och han svarar:

– Jag tycker vi ska fira varje år och inte vänta 100 år. Björka ligger mig varmt om hjärtat. Klart vi ska fira att vi överlever.

På huvudevent för Björkas 100-årsfirande, den 6 september, kommer Samir Sabri vara på plats för att tala. Rubriken är ”Börja våga prata” och det kommer att bli en berättelse om allt från svek, hat, självmordstankar, droger, utanförskap, missbruk, rädslor och sorg till kärlek, drömmar, hopp, kramar och en längtan om att bli sedd och hörd.

HÄR kan du läsa mer om jubileet och anmäla dig.


Samir Sabri