Björka 100-årsJubileum

Björka är idag ett drogfritt stödboende som ger individuella stödinsatser för att individer ska komma tillbaka till ett fungerande liv. Vad många inte vet är att boendet har en lång historia. Björka har, genom anpassning efter samhällets behov, funnits för individer i behov av en trygg och drogfri tillvaro i 100 år. Under 2018 ska boendet firas med ett 100-årsjubileum.

Björkahemmets start

Skyddsvärnet har funnits sedan 1910 och startade Björka 1918 för att ta hand om ”vanartiga” pojkar och hjälpa dem till ett mer drägligt liv och sysselsättning. På den tiden arbetade klienterna mest med trädgårdsarbete och odlingar som fanns runt om Hässelby och Vällingby.

Björka idag

Björka boende drivs än idag av Skyddsvärnet är ett tryggt och drogfritt boende för män och kvinnor från 18 år och uppåt, med en psykosocial problematik och/eller med erfarenhet av missbruk och kriminalitet. Boendet ligger i Bromma och har 26 platser.

Björka historia 1918-2018Se tidslinjen

BJÖRKA 100-ÅRSJUBILEUM – Fira med oss!

Visst är det fantastiskt att ett boende kan överleva så länge i vår snabbt föränderliga värld? Under 2018 hyllar vi Björkas långa historia. Vi belyser viktiga erfarenheter och berättelser från personer som varit delaktiga på olika sätt under årens gång och bidragit till att boendet är vad det är idag. Under en vecka i september, 3-6/9 slår vi på stort och bjuder in involverade från historien, samt öppnar upp för alla intresserade att delta under flertal event som arrangeras för att fira Björka boende 100 år.

Måndag 3 september – Kick off!

Måndagen den 3 september kör vi igång Björkas hundraårsjubileum på boendet i Bromma. Under denna kick-off livesänder vi intervjuer på Björka med nuvarande personal m.fl. i sociala medier.

  • Hur startade allt och hur kommer det sig att boendet finns kvar än idag?
  • Hur har utvecklingen sett ut på Björka under alla dessa år?
  • Vad kommer att ske under resten av jubileumsveckan?

Tisdag 4 september – Återvändardag

En återvändardag arrangeras tillägnat före detta och nuvarande klienter samt före detta och nuvarande medarbetare på Björka. I tältet som ställs upp i Björkas trädgård bjuds det på underhållning, grillning, dryck och den smarriga Björkabakelsen som bakas i våra sociala företag. En dag i gemenskap med trevliga samtal. Tid: 12.00-14.00.

Har du arbetat på Björka? Har du varit boende/klient?
Du och dina anhöriga är varmt välkomna att delta på återvändardagen. Anmäl dig genom att mejla nyheter@skyddsvarnet.se

Onsdag 5 september – Frukostseminarium om en hundraårig historia

På onsdagen arrangeras frukostseminariet Från vanartiga pojkar till personer i behov av stöd – en hundraårig historia”. Under seminariet läggs fokus på Kriminalvårdens gedigna erfarenhet och de stora utmaningar, förändringar och framsteg som gjorts under tidens gång.

Mer info om seminariet och anmälan hittas här

Tid: 08.00-10.00 (Frukost serveras från 08.00. Seminariet börjar 08.30)
Plats: Skyddsvärnets arbetsintegrerande sociala företag.
Stadshagsvägen 6, Kungsholmen. Hitta hit
Kostnad:
Gratis
Anmälan till:
 seminarium@skyddsvarnet.se

Torsdag 6 september – Storfirande Björka 100 år!

Under torsdagen är alla välkomna att delta på 100-årsjubileets huvudevent. Vi ställer upp ett tält i Björkas lummiga trädgård. Under dagen utlovas underhållning, tipsrunda, tal från nyckelpersoner från Björkas historia, från Kriminalvård, politiker m.m. Det bjuds på goodiebags, gott tilltugg och mycket mer! Låt oss fira Björka tillsammans!

Mer info om dagen kommer inom kort. Du kan redan nu anmäla att du kommer.
Mejla: nyheter@skyddsvarnet.se
Plats: På stödboendet i Bromma. (På grund av att vi har skyddat boende lämnas exakt adress vid anmälan till jubileet).
Tid: 13.00-16.00 (Öppet hus)
Evenemanget är kostnadsfritt.

Foto: Skyddsvärnets arkiv. Kontaktträningen på 70-talet syftade till att bl.a. träna bort rädslan för fysisk och psykisk närhet.